OBA Ügyféltájékoztató

Milyen védelem vonatkozik a Revolut szolgáltatásait igénybevevő ügyfelek pénzére?

– 2020. szeptember 3-án frissített információkat tartalmaz –

Revolut Ltd. Nagy-Britanniában bejegyzett elektronikuspénz-kibocsátó intézmény. A Revolut-csoporthoz tartozik a Revolut Bank UAB-t, valamint a Revolut Payments UAB. 2018. év végén a Revolut Bank UAB Litvániában banki (hitelintézeti) működési, míg a Revolut Payments UAB ugyanott elektronikuspénz-kibocsátói, valamint pénzforgalmi tevékenységi engedélyt szerzett. Mindez az ügyfelek pénzének védelme tekintetében azt jelenti, hogy a litván bejegyzésű Revolut Bank UAB-nál elhelyezett pénzösszegekre a Revolut Bank UAB-tól független, az európai uniós szabályokon alapuló, litván betétbiztosítási rendszer védelme az irányadó. A Revolut Payments UAB-nak átadott pénzösszegek esetében az elektronikuspénz kibocsátásra vonatkozó európai uniós irányelv litván szabályai alapján egyéb garanciák érvényesek, amelyek a cég szabályszerű működése esetén állnak fenn. Egyéb garancia többek között, hogy az ügyfelektől átvett pénzt alacsony kockázatú eszközökben kell elhelyezni, vagy megfelelő biztosítással kell fedezni. Ez esetben tehát az ügyfélpénzek védelme alapvetően a cég szabályszerű magatartásán múlik, azt nem harmadik fél biztosítja. Ugyanakkor a brit bejegyzésű Revolut Ltd.-nek átadott pénzösszegek esetében az elektronikuspénz kibocsátásra vonatkozó brit szabályok alapján egyéb garanciák érvényesek. A Brexit okán a korábban Nagy-Britanniában is alkalmazott egységes európai uniós szabályok már nem szükségszerűen érvényesek a Revolut Ltd.-nek átadott pénzösszegekre.

Magyarországon szabályosan bejelentett módon, határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében a Nagy-Britanniában bejegyzett Revolut Ltd., valamint a Litvániában bejegyzett Revolut Payments UAB végezhet pénzforgalmi szolgáltatási és elektronikuspénz-kibocsátói tevékenységet. A Revolut Bank UAB jelen tájékoztató közzétételekor betétek és más visszafizetendő pénzeszközök gyűjtése tevékenység tekintetében jogosult Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében tevékenységet végezni. A Revolut Bank UAB a pénzforgalmi szolgáltatási és elektronikuspénz-kibocsátói szolgáltatásnyújtásra vonatkozó bejelentését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem regisztrálta, így az hazánkban nem végezhet ilyen irányú tevékenységet. Az esetleges regisztráció megtörténtéről az MNB honlapján lehet tájékozódni (https://intezmenykereso.mnb.hu/).

Az Országos Betétbiztosítási Alap védelme nem vonatkozik sem a Revolut Ltd.-nél, sem a Revolut Payments UAB-nál, sem pedig a Revolut Bank UAB-nál elhelyezett pénzekre.

A Revolut jelenlegi és leendő ügyfeleinek továbbra is érdemes ellenőrizni a szolgáltató pontos kilétét, tevékenységét, tevékenységi jogosítványát, a pénzösszegek szolgáltató részére történő átadásával vállalt kockázatok felmérése érdekében.

Budapest, 2020. szeptember 3.

Országos Betétbiztosítási Alap