Az OBA által 2015-ben – a DRB Bankcsoport mintegy 73 ezer betétesének, akkori szabályok szerinti 20 munkanapon belüli kártalanítása céljából – kibocsátott kötvényt az intézmény a kötvény futamidejének lejárta előtt visszaváltja. Az eredetileg hét évre kibocsátott kötvények idő előtti visszaváltását az OBA kártalanítással érintett hitelintézetek felszámolásából származó megtérülése teszi lehetővé.

Az OBA 2015. június 3-án 107,7 milliárd forint összértékű kötvényt (OBA 2022/A) bocsátott ki zártkörűen magyar bankokból álló konzorcium részére, 2022-ig tartó, hét éves futamidőre. A kötvénykibocsátásból befolyt összeg a DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítására szolgált, az OBA ezúton refinanszírozta a Magyar Nemzeti Banktól a kártalanításra kapott átmeneti kölcsönt.

A kötvények vonatkozásában az OBA évente egy alkalommal élhet vételi jogával és a forgalomban lévő kötvényállományt részben vagy egészben visszaválthatja. Az OBA 2019. május 14-i dátummal értesítette a kötvénytulajdonosokat, hogy gyakorolni kívánja vételi jogát 2019. június 3-án, mint Visszaváltási Napon, a teljes forgalomban lévő állományra vonatkozóan. A vételár kötvényenként 21 428 576 forint, a visszaváltásra kerülő valamennyi, azaz 690 darab kötvényre összesen 14 785 717 440 forint.

A kötvények visszaváltását a korábbi években kártalanításban érintett hitelintézetek felszámolásából származó, az elmúlt időszakban befolyt térülések tették lehetővé, melynek összege nagyobb volt, mint az OBA teljes fennálló külső adóssága. Az OBA a felszámolásokból eredő megtérülését jogszabályi előírás alapján elsősorban a külső adósságainak csökkentésére köteles fordítani.

Az OBA a felszámolási/végelszámolási eljárásokban a kártalanított betétesek helyébe lép, és fennálló követelése térüléseként részesül a felszámolás/végelszámolás alatt álló hitelintézet vagyonának felosztásából.