Available only in Hungarian

MIELŐTT ELHELYEZNÉ PÉNZÉT

Mit nem véd a betétvédelem?

Nem mind arany, ami fénylik; nem mind védett, ami kamatozik, nem szükségképpen védett az, aki banki ügyfél. Több bank is kínál olyan megtakarítási formát, amely nem védett, mint pl. önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, kamatozó részvény, szövetkezeti részjegy, befektetői részjegy. Továbbá a betétbiztosítás nem védi a bankok által 2003. január 1. előtt és 2015. július 2. után kibocsátott kötvényeket, letéti jegyeket sem. Nem terjed ki például az OBA biztosítás a főleg bankoknál vásárolható nyílt, vagy zárt végű befektetési alapok befektetési jegyeire sem. Az OBA védelme nem terjed ki a kriptoeszközökre, amelyeket a köznyelvben általában kriptovalutáknak neveznek (például: Bitcoin).

Az OBA védelme vonatkozik:

A hazai betétbiztosítás védelmét a
– a magyarországi székhelyű bankokban,
– vagy azok külföldi fiókjaiban elhelyezett,
– névre szóló banki betétekre lekötéstől függetlenül (betéti okiratok, betétszámla, folyószámla, bankszámla, fizetési számla)

Itt is felhívjuk a figyelmet arra, hogy az OBA biztosítási szolgáltatása csak a tagintézeteire, azaz a bankokra, lakástakarék-pénztárakra, takarékszövetkezetekre és hitelszövetkezetekre, valamint ezek külföldi fióktelepeire terjed ki, de ez utóbbiakra csak akkor, ha az adott ország szabályai ezt lehetővé teszik.

Vigyázat! Mint jeleztük, betétet kizárólag ezen fenti intézmények gyűjthetnek, és csak ezek lehetnek az OBA, vagy külföldi betétbiztosító intézmény tagintézetei. A betéteknél a biztosítottság feltétele, hogy a tulajdonos a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzéséről szóló törvényben meghatározott módon beazonosított legyen.

A törvényi változások eredményeképpen a 2003. január 1. és 2015. július 2. között bankok által kibocsátott kötények és letéti jegyek is biztosítottak ezen értékpapírok lejáratáig.