Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és az Albán Betétbiztosítási Ügynökség (Agjencia e Sigurimit të Depozitave) között a betétbiztosítási és szanálás-finanszírozási szakmai információ- és tapasztalatcserét célzó 2022. október 21-én kötött kétoldalú együttműködési megállapodás alapján az OBA háromtagú küldöttsége látogatott el az albán betétbiztosítási rendszerhez Tiranába 2024. április 10-12. kötött az európai uniós betétbiztosítási irányelvének (DGSD) folyamatban lévő felülvizsgálata, valamint a két betétbiztosítási rendszer aktuális fejleményeinek megvitatására.

A magyar és az albán betétbiztosítási rendszerek munkatársai a két intézmény között 2022 vége óta fennálló kétoldalú együttműködési megállapodás alapján áttekintették a betétbiztosításnak és szanálás-finanszírozásnak a két országban 1993, illetve 2002 óra kialakult rendszerét, valamint ennek a jogterületnek az európai uniós szabályozással érintett, 2023 áprilisa óta folyamatban lévő felülvizsgálatát.

A kétoldalú kapcsolatoknak különös jelentőséget ad, hogy a legnagyobb magyar kereskedelmi bank, az OTP Bank albániai jelenléte az utóbbi időszakban jelentősen növekedett, melynek következtében az OTP bank albániai leányvállalata immár Albánia ötödik legnagyobb bankja és egyike a négy rendszerszintű jelentőséggel bíró hitelintézetnek.

Az Európai Unió Bizottsága egy évvel ezelőtt, 2023. április közepén jelentette meg a válságkezeléssel és betétbiztosítással kapcsolatos javaslatcsomagját (CMDI Proposal), amely a betétbiztosítás és szanálásfinanszírozás terén a közeljövőben várhatóan jelentős változásokat eredményez majd a tagállami joganyagokban. Albánia, mint az EU tagjelölt országa, fokozatosan igazítja betétbiztosítási és szanálásfinanszírozási rendszerét az EU követelményekhez, és ebben jelentős érdeklődést mutat az immár 20 éves magyar tapasztalatok iránt.

A jelen szakmai egyeztetés alkalmával az uniós kérdéseken túl a felek áttekintették többek között a betétbiztosítási kártalanítási eljárás korszerű online lehetőségeit, az információbiztonság betétbiztosítással kapcsolatos aktuális kérdéseit, ideértve különösen a kiberbiztonság kérdéseit, a betétbiztosítóknak a pénzügyi védőhálóban betöltött, a megelőző és alternatív intézkedések kapcsán változó szerepét, valamint a betétbiztosítóknak a hitelintézeti felszámolási eljárásokban betöltött szerepét is.

ORSZÁGOS BETÉTBIZTOSÍTÁSI ALAP