Elavult a ciprusi betétbiztosítási rendszer

Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap kommunikációs vezetője a Portfolio.hu kérdésére részletesen jellemezte a ciprusi betétbiztosítási rendszert és a betétbiztosításról szóló európai közbeszédet.

Brüsszel az erről szóló direktívával kőbe véste a 100 ezer eurós védettséget, mint egyfajta EU-s ígéretet arra, hogy ha európai állampolgár bankban helyezi el a megtakarítását, akkor erre az összegre garanciát kap. Ezzel kinyilvánította, hogy 100 ezer euróig nemzetállami hovatartozástól függetlenül minden bankügyfél megtakarítása szent és sérthetetlen. Éppen emiatt nem csak a ciprusi bankoknak, de az EU szavahihetőségének sem tett jót, hogy pont ebből az irányból jött az egységes különadós ötlet. A válság egyik tanulsága, hogy bármilyen egyéni gondolat, ötlet, egy óra alatt megkerüli a földet és eljut azokhoz, akik az érintettjei akkor is, ha más nyelven beszélnek. Emellett nemzetállami hozzáállást mutat, ha a döntéshozók azt gondolják, saját országuk állampolgárai nem reagálnak a Ciprus kapcsán tartott ötletbörzére, csak azért, mert az földrajzilag messze van. Sem az EU bankrendszerében, sem bankügyfelei között sincsenek ma már távolságok. Ezért rendkívül fontos, hogy végül mind Brüsszel, mind a ciprusiak megerősítették 100 ezer eurós védelem létét és sérthetetlenségét – mondta el Tóth István.

Elemezve a ciprusi betétbiztosítás képességeit az az aggodalom merülhet fel, hogy a jelenleg kibontakozó rendszerszintű probléma mögött egy egyéni bankválság kezelése is nehezen történne meg úgy, hogy az ne legyen hatással a szabályozók szavahihetőségére, mely a bankokon csapódik le. A megváltozott világban a betétbiztosítók csak úgy tudják betölteni rendszerbizalom-erősítő funkciójukat, ha egyszerre ügyfélbarát és piackonform alapon működnek. Ha az ügyfél megszokott egy banki kiszolgálási szintet, azzal egyenrangút kell nyújtania a betétbiztosítónak is akkor is, ha tíz évig nincs kártalanítási ügye. Emberek százainak, ezreinek sorban állása saját pénzükért ma már nem tekinthető ilyen működésnek, márpedig a ciprusi betétbiztosítás jelenleg erre épül. Az elmaradt fejlesztés és a betétesek mára alacsonnyá vált toleranciaszintje miatt elemi érdeke most mindenkinek, hogy Cipruson belátható időn belül egyetlen, még kis szövetkezet kapcsán se kelljen kártalanítani betéteseket. – tette hozzá Tóth István. A fejlemények miatt borús piaci hangulat közepette egy nem megfelelően működő betétbiztosítási rendszer csak súlyosbítja a helyzetet.

A szolgáltatók piaci működésének, valamint a szabályozói környezet újragondolásával párhuzamosan a betétbiztosítást is folyamatosan korszerűsíteni kell. Számítógépünk vírusvédelmét is folyamatosan fejlesztjük, a defibrillátor is ott van már mindegyik bankfiókban, senki nem gondolja feleslegesnek, ilyen szemlélettel kell a betétbiztosítási képességeket is karban tartani,- Ugyanis nem elég szabályt hozni a védelemről és utána hátradőlni” – mondta el Tóth István. Ha egyszer elmaradt a biztosítási rendszer fejlesztése, és bekövetkezik a válság, akkor ezzel már túl késő bármit is tenni. Nehezen elképzelhető a bajba jutott szolgáltató gyors kivezetése a piacról, a betétesek szemében pedig a bizalom fenntartása, ha őket dolgoztatják meg saját pénzükért.

A betétbiztosítók ügyfélbarát működése és gyorsreagálási képessége 2008 óta annak fényében különösen előtérbe került szempontok, hogy az EU tovább tervezi csökkenteni a jelenlegi 20 munkanapos kártalanítást, függetlenül attól, mekkora szervezet kerül bajba és annak hány ezer, vagy tízezer ügyfele van. A Bizottság rendkívül rövid időt, 7 munkanapot akar, talán 15 lesz végül a kompromisszum, bármelyik kerül is a végén a direktívába, a végrehajtási képességeknek a mostaninál is magasabb szintjét kell tudnia megvalósítani a betétbiztosítóknak. Jelenleg egyedül az angol FSCS és a tavalyi soltvadkerti ügyben az OBA volt képes éles helyzetben több ezres ügyfélbázison 10 munkanapon belüli kártalanítani. De ettől még mi sem állhatunk le a fejlesztésekkel, az angolok is megcélozták a 7 nap alatti kártalanítási képességet. Bankcsődök mindig voltak és lesznek, a cél az, hogy az ügyfél ebből a lehető legkisebb kellemetlenséget szenvedje el.

(forrás: Portfolio.hu)