Sajtóközlemény

2014. december 11.

A mai naptól megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását is. A takarékszövetkezet ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, 30 705 000 forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó. Eközben a Széchenyi István Hitelszövetkezet, valamint a Széchenyi Kereskedelmi Bank már zajló kifizetései összesen 4043 ügyfelet érintenek. A három egymással párhuzamosan zajló kártalanításban az OBA fizetési kötelezettsége mintegy 31,5 milliárd forint. Az OBA rendelkezik a gyors kifizetésekhez szükséges forrásokkal.

Tisza Takarékszövetkezet: kezdődik a kártalanítás

Az OBA a mai napon elindítja és várhatóan Karácsony előtt befejezi a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek a kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank tegnap elrendelte a takarékszövetkezet végelszámolását.

„Hasonlóan a korábbi kártalanítási esetek érintettjeihez, a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek sincs jelenleg teendőjük, a kártalanítást az OBA-tól automatikusan megkapják. Az érintettek pontos tájékoztatásának érdekében a honlapunkon elérhető új ügyfélportált is indítunk, amely segítségével a betétesek hamarosan nyomon követhetik a kártalanításuk folyamatát, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat és további fontos információkat is találnak” – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

Magánszemélyek minél gyorsabb kártalanítása érdekében az OBA három kifizetési csatornán keresztül juttatja el a kártalanítást:

· 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget. Ezen belül 100 ezer forintig a postás házhoz viszi a kártalanítási összeget.

· 2,5 és 5 millió között OBA Betétbiztosítási Kártya útján. A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával felvehetik az összeget az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban.

· 5 millió forint felett az ügyfél rendelkezhet bármely OTP Bank fiókban az őt megillető kártalanításról – ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók – a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően – az OTP Banknak az ügyfél által kiválasztott fiókjában vehetik fel a kártalanítás összegét.

Széchenyi István Hitelszövetkezet: 8,9 milliárd forintot fizet az OBA

A Széchenyi István Hitelszövetkezet (továbbiakban: Hitelszövetkezet) 2705 kártalanítható betétesének 8,9 milliárd forintot fizet az OBA. A betétesek 74%-a magánszemély, a betétek átlagos nagysága 3,2 millió forint.

A Hitelszövetkezet teljes biztosított betétállománya (kamat+tőke):

8,947 milliárd forint

Ebből OBA kártalanítási kötelezettség (kamat+tőke) a 100 000 eurónak megfelelő 30.688.000,- forint összegig (zárolt betétekkel együtt):

8,917 milliárd forint

Biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma: 2705

Ebből:

· Magánszemély: 1991 fő

· Vállalkozás, társadalmi szervezet (kft., bt., egyesület, egyéni vállalkozó, egyház stb.): 692 db

· Tulajdonközösség: 22 db

A Hitelszövetkezet esetében az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 30.688.000 forint összeget 5 betétes haladja meg, a számukra ki nem fizethető összeg összesen: 16,58 millió forint.

A Hitelszövetkezet esetében a legnagyobb kártalanítási értékhatáron felüli – OBA által nem biztosított betétrész – magánszemély esetében: 364 ezer forint, jogi személy esetében: 10 millió forint.

Széchenyi Kereskedelmi Bank: 14 milliárd forint összegű a kártalanítás

A Széchenyi Kereskedelmi Bank (továbbiakban: Széchenyi Bank) betéteseinek kártalanítása 1338 ügyfelet érint 14 milliárd forint értékben. A Széchenyi Bank esetében az érintett ügyfelek 77%-a magánszemély. A Bank esetében a betétek átlagos nagysága 13,7 millió forint (az országos átlag 1,2 millió forint).

A Széchenyi Bank esetében az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz a 30.705.000 forint összeget 107 betétes haladja meg, a számukra ki nem fizethető összeg összesen 7,4 milliárd forint.

A Széchenyi Bank teljes biztosított betétállománya (kamat+tőke):

21,415 milliárd forint

Ebből OBA kártalanítási kötelezettség (kamat+tőke) a 100 000 eurónak megfelelő 30.705.000,- forint összegig (zárolt betétekkel együtt):

13,957 milliárd forint

Biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma a Széchenyi Bank esetében: 1338

Ebből:

  • Magánszemély: 1033 fő
  • Vállalkozás, társadalmi szervezet (kft., bt., egyesület, egyéni vállalkozó, egyház stb.): 305 db

A Széchenyi Kereskedelmi Bank esetében a legnagyobb kártalanítási értékhatáron felüli – OBA által nem biztosított betétrész – magánszemély esetében: 826 millió forint, jogi személy esetében: 638 millió forint.

Tájékoztatás

Az OBA kártalanítással kapcsolatban az érdeklődők hívhatják az OBA helyi tarifával, éjjel-nappal működő ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.