Sajtóközlemény

2014. december 15.


 

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Magyar Posta megfeszített munkájának eredményeként mindössze 5 munkanappal a végelszámolási eljárás megindítását követően, holnaptól megkezdődnek a tényleges pénzügyi kifizetések a Tisza Takarékszövetkezet betétesei számára. A 2,5 millió forintot nem meghaladó követelések esetében keddtől kézbesíti a Posta az értesítéseket, 100 ezer forintig pedig magát a kártalanítási összeget. Az ügyfelek éjjel-nappal hívható telefonszámon kérhetnek további információkat az OBA ügyfélszolgálatától.

„Az Országos Betétbiztosítási Alap és a Magyar Posta megfeszített munkájának eredményeként rekordidő alatt sikerült feldolgozni a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek adatait. Ennek köszönhetően az első kártalanított betétesek már kedden kézhez vehetik megtakarításukat, vagy elhelyezhetik azt valamilyen biztonságos megtakarítási termékben” mondta el Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

„100 ezer forintig a kézbesítők házhoz viszik a kártalanítási összeget. 100 ezer és 2,5 millió forint között pedig a postai kézbesítőktől értesítőt kapnak a betétesek, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető összeget. A Magyar Posta a gyors, zökkenőmentes ügyintézés érdekében a kifizetésben érintett posták kapacitását és biztonsági szolgálatát megerősítette. Az ügyfelek számos befektetési és megtakarítási lehetőség közül választhatnak a postákon, vagy felvehetik a kártalanítási összeget készpénzben.” – mondta Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója.

A Tisza Takarékszövetkezet végelszámolási eljárásának megkezdését követő negyedik munkanapon az OBA a nyilvántartása szerinti 7147 kártalanításra jogosult betétesből 7007 betétes számára indítja el a kifizetéseket. Ebből a Posta 5618 betétes részére kézbesíti a kártalanítást, illetve az arról szóló értesítőt, mintegy 2,2 milliárd forint értékben.

429 ügyfél esetében az OBA Betétbiztosítási Kártyához szükséges PIN kód már úton van, mától a kártyát kézbesíti a posta (e kártalanítási mód összértéke: mintegy 1,5 milliárd forint).

Az 5 millió forint feletti kártalanítási összeggel rendelkező 960 ügyfél részére a Posta a kifizetési elszámolásokat, valamint az OTP Bank kártalanításra javasolt fiókjainak elérhetőségéről szóló információkat kézbesíti (összesen 4,6 milliárd forintos kártalanítási érték).

A betétesek két százalékának (140 fő) pénze egyenlőre nem kerül kifizetésre, mert zárolt, külföldi állampolgár betétjéről van szó, illetve gyámhatósági, vagy egyéb igazolásra vár. Ezek tisztázását követően a kártalanítás késlekedés nélkül megtörténik.

A magánszemélyek minél gyorsabb kártalanítása érdekében az OBA az alábbi kifizetési csatornákon keresztül juttatja el a kártalanítási összeget:

· 100 ezer forintig a kézbesítők házhoz viszik a kártalanítási összeget.

· 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget.

· 2,5 és 5 millió között OBA Betétbiztosítási Kártya útján. A kártyát, a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával felvehetik az összeget az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban.

· 5 millió forint felett az ügyfél bármely OTP Bank fiókban rendelkezhet az őt megillető kártalanításról – ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók – a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően – az OTP Banknak az ügyfél által kiválasztott fiókjában vehetik fel a kártalanítás összegét.

A takarékszövetkezet ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, 30.705.000 forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

Hasonlóan a korábbi kártalanítási esetek érintettjeihez, a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek sincs jelenleg teendőjük, a kártalanítást az OBA-tól automatikusan megkapják. Az érintettek pontos tájékoztatásának érdekében az OBA honlapján (www.oba.hu) új ügyfélportál is indult, melynek segítségével a betétesek hamarosan nyomon követhetik a kártalanítás folyamatát, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat és további fontos információkat is találnak. Emellett az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.