hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény által meghatározott 15 munkanapon belül az OBA kiértesítette, az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. „v.a.” 756 betétese közül a biztosítottsági jogosultsággal rendelkező (pl. nem adathiányos) ügyfeleket, valamint biztosította a betétesek számára a kártalanítási összegek hozzáférhetőségét. A kártalanítási eljárás 15 munkanapja alatt az érintett betétesek 21%-a vette fel a kártalanítási összeget, vagy rendelkezett arról (ez összegszerűen a kártalanítási összeg 34%-át teszi ki). 70 betétes kártalanítási kifizetése esetében további igazolásra, illetve jogi eljárásra van szükség (pl. felfüggesztett, illetve hagyatéki eljárással érintett a betét).

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) feldolgozta a NHB Növekedési és Hitel Bank Zrt. „v.a.” (NHB Bank) biztosított betéteseinek adatállományát és a kártalanításra jogosultakat a kártalanítási folyamat 7. munkanapjával bezárólag kiértesítette a részükre járó kártalanítási összegről, valamint annak kifizetési módjáról.

Az egyértelmű OBA biztosítottsági jogosultsággal rendelkező (pl. nem adathiányos) ügyfelek számára a kártalanítás rendelkezésre bocsátására az OBA-nak 15 munkanapos határidőt ír elő a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. (Hpt.) törvény. Az ezt követő időszakban az adathiányos, illetve további egyeztetést, jogi eljárást igénylő esetek feldolgozására kerül sor.

A kártalanítás rendelkezésre bocsátása kifizetési csatornák szerinti bontásban:

  • Az 500 ezer forint feletti (OTP Bankon keresztül kifizetendőt) kártalanítási összeggel rendelkező 192 betétes (kártalanítási összegük összesen 2,5 milliárd forint) közül 83 betétes már rendelkezett az őt megillető összegről (összesen 1,2 milliárd forint értékben).
  • Az 500 ezer forintot meg nem haladó kártalanítási összeggel, valamint külföldi címmel rendelkező (számlaszám-bejelentésre kötelezett) 478 betétes (kártalanítási összegük 416 millió forint) közül a számlaszámának bejelentését követően 74 betétes kapta meg az őt megillető kártalanítási összeget (összesen 70 millió forint értékben).

Az adatfeldolgozás során az OBA 55 betétes esetében állapított meg további igazolás iránti igényt (pl. a betétes által hitel fedezetként adott betétrészen lévő zárolás miatt).

15 elhunyt betétes örökösei a jogerős hagyatékátadó végzés eredeti példányának OBA-hoz történő eljuttatása után kaphatják meg az őket megillető betétrészt.

A 756 biztosított betétes közül eddig 157 kapta meg, illetve rendelkezett a kártalanítás összegéről (a betétesek 21%-a). Az OBA kéri azon betéteseket, akik/amelyek még nem rendelkeztek kártalanítási összegükről, illetve nem jelentettek be számlaszámot, saját érdekükben az OBA honlapján található módon eljárva mielőbb tegyék meg.