6500 takarékpénztári ügyfél kártalanítását kezdte meg a betétbiztosítás

Budapest, 2011. január 5. Megkezdte húsz napos kártalanítási kifizetési időszakát az Országos Betétbiztosítási Alap. A visszavont tevékenységi engedélyű „Jógazda” Szövetkezeti Takarékpénztár betétesei személyenként maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő, forintban kifizetett kártalanításra számíthatnak. A törvényi előírások alapján január 31-ig valamennyi biztosított betétes kártalanítása megtörténik.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete EN-I-1/2011. sz. határozatában a „Jógazda” Szövetkezeti Takarékpénztár tevékenységi engedélyét visszavonta. Ennek következtében a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (Hpt.) alapján az OBA január 4-én megkezdte a betétesek kártalanítási folyamatát.

100 000 euro – új kártalanítási összeg

A „Jógazda” Takarékpénztár betétes ügyfeleit a 2011. január 1-jén életbe lépett, maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő összegű forintbiztosítás illeti meg. Jelen ügy kapcsán ez (a tevékenységi engedély visszavonásának napján, azaz 2011. január 3-án érvényes MNB devizaárfolyam alapján) 27 885 000 forintot jelent személyenként.

A „Jógazda” Takarékpénztár kilenc fiókkal rendelkezik, ebből 6 Abaújban (Gönc, Telkibánya, Encs, Novajidrány, Hidasnémeti, Abaújvár) 1-1 Tiszaújvároson, Kecskeméten és Budapesten található. A hitelintézet betétállománya 9,8 milliárd forint, bezárása napján mintegy 6500 betétes ügyféllel rendelkezett.

„Az OBA korábbi szerepvállalásaival ellentétben a „Jógazda” Takarékpénztár betéteseinek már nem kell szükségszerűen a fiókba menniük, hiszen a nekik járó kártalanítást a következő húsz munkanapon belül postai úton is megkaphatják. Kényelmes és biztonságos megoldással azonban választhatják azt is, hogy elkerülve a nagy összegű készpénzfelvétel kockázatát, egy másik hitelintézetnél nyitott bankszámlára kérik a kártalanítási összeget.” – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A kártalanítás módjai

  • Magánszemély betétes a neki járó kártalanítási összegtől függetlenül kérheti egy másik, Magyarországon működő hitelintézetnél vezetett bankszámlára történő átutalást. Ebben az esetben a 2011. január 10-ei fiókzárásig szükséges jeleznie a választott bankszámla adatait a „Jógazda” Takarékpénztárnak abban a fiókjában, amelynek eddig az ügyfele volt. Ha ez január 10-ig nem történik meg, akkor az OBA az alábbi két módon teljesíti a kártalanítást.
  • Egymillió forintig postai utalvánnyal kártalanítunk. Ebben az esetben az ügyfélnek felesleges a fiókba mennie, mivel az OBA a „Jógazda” Takarékpénztárnál lévő ügyféladatok alapján postán küldi ki az elszámolást, illetőleg a kártalanítás összegét.
  • Magánszemélyek esetén egymillió forint feletti kártalanítás kifizetése OBA Betétbiztosítási kártyával történik, kivéve, ha valaki az átutalást választotta. A betéteseknek ez esetben is szükségtelen a fiókba menniük, az OBA a Betétbiztosítási kártyákat postai úton, a kártalanítási tájékoztató levelet és a PIN-kódot tartalmazó levél kézbesítését követően küldi meg. A betétesek a kártyát tartalmazó levélben a kártyahasználathoz szükséges valamennyi információt megtalálják.

Jogi személyeknek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságoknak, egyéb szervezeteknek és egyéni vállalkozóknak a részükre járó kártalanítási összeg nagyságától függetlenül szükséges bejelenteniük egy másik hitelintézetnél vezetett bankszámla számát, mert az OBA az ő esetükben kizárólag átutalással teljesíti a kártalanítást. Az ő esetükben a bejelentés nincsen időhatárhoz kötve, azaz 2011. január 10. után is megtehető. Amíg azonban ez nem történik meg, az OBA kártalanítást nem tud fizetni.


További információ
Országos Betétbiztosítási Alap

A szerkesztő figyelmébe:
Az Európai Unió területén bejegyzett hitelintézetekben elhelyezett bankbetéteket az alapítás országában létrehozott nemzeti betétbiztosítási intézmény biztosítja. Az 1993 óta a betétesek szolgálatában álló Országos Betétbiztosítási Alaphoz (OBA) minden, Magyarországon működési engedéllyel rendelkező hitelintézet (bank, takarékszövetkezet, hitelszövetkezet, lakástakarék-pénztár) köteles csatlakozni és csatlakozási, valamint éves díjat fizetni. A hazai bankrendszer stabilitását szolgáló OBA legfőbb feladata, hogy betétbefagyás esetén a felhalmozott vagyonából kártalanítsa a betéttulajdonosokat. Az OBA a kártalanításra jogosult részére a befagyott betét tőke- és kamatösszege után személyenként és hitelintézetenként összevontan legfeljebb 100 ezer euróig, forintban fizet kártalanítást. Az OBA működését szabályozó 1996. évi CXII. törvény rendelkezései alapján összeállított „Iránytű a betétbiztosításhoz” című ügyfél-tájékoztató kiadvány az intézmény honlapjáról (www.oba.hu) letölthető.