A Világbank javaslatára és szervezésében a mongol pénzügyi kormányzat 12 fős delegációja látogatott Magyarországra. A delegáció célja a mongol bankválság-kezelési és betétbiztosítási törvény megalkotásához és az intézményi keretek felállításához szükséges releváns modellek és működési tapasztalatok gyűjtése volt.

Az összetett témakörnek megfelelően a delegáció tagja volt a Mongol Nemzeti Bank első kormányzóhelyettese, igazságügyi és pénzügyminisztériumi, valamint felügyeleti szakemberek, valamint a pénzügyi stabilitás témájában érintett magasrangú politikusok, a mongol parlament tagjai.

Mongóliában jelenleg száz százalékos állami garancia védi a bankbetéteket. Az ország még az idén szeretné megalkotni saját piacgazdasági alapokon nyugvó betétbiztosítási törvényét és intézményt, valamint létrehozni a jövőben esetlegesen előforduló bankválságok kezelésére alkalmas hatékony intézményi keretrendszert.

„A magyar betétbiztosítás tapasztalatai – habár jelenleg csupán kártalanítási funkciója van – sok ország számára követendő modellértékkel bír egy korszerű és hatékony betétbiztosítás kiépítéséhez. Az OBA azon kevés intézmények egyike a világon, amely a gyorsított, 20 munkanapos kártalanításról valós és nem utolsósorban pozitív tapasztalatokkal rendelkezik, így mind a bankrendszer iránti lakossági bizalom, mind a pénzügyi stabilitás erősítésének fontos pilléreként működik. A legutóbbi eset kártalanítási tanulságain túl a magyar betétbiztosítást annak múltjában előforduló számos példaértékű bankválságkezelési megoldása és egyedi eszközei teszik kiemelkedő intézménnyé.” – mondta Djurdjica Ognjenovic, a Világbank tanácsadója.