Sajtóközlemény

2014. december 4.

Azonnal kiadható!


December 5-től megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Széchenyi István Hitelszövetkezet betéteseinek kártalanítását. A hitelszövetkezet ügyfelei egyenként maximum 100 ezer eurónak megfelelő, maximálisan 30 688 000 forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

Az OBA holnaptól elindítja és 20 munkanapon belül, legkésőbb 2015. január 7-ig befejezi a Széchenyi István Hitelszövetkezet betéteseinek a kártalanítását, miután a hitelszövetkezet felszámolásáról szóló bírósági végzés 2014. december 4-én közzétételre került. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 6-án vonta vissza a zalaegerszegi központú hitelszövetkezet tevékenységi engedélyét és a felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, akik a hitelszövetkezet helyzetének felmérése után tettek javaslatot a felszámolásra.

A betéteseknek a kártalanítási összeghez való hozzájutás érdekében nincs teendőjük. Az OBA a kártalanítást automatikusan megkezdi, és postai úton értesíti az érintetteket a nekik járó kártalanítási összegről és a kártalanítás folyamatáról.

Magánszemélyek esetében az OBA a minél gyorsabb kártalanítás érdekében a betétesek számára három csatornán keresztül juttatja el a pénzt:

§ 2,5 millió Ft alatt – postai kifizetési utalvánnyal

Postai kifizetési utalvánnyal azon magánszemélyek esetében, akik esetében a kártalanítás összege nem haladja meg a 2,5 millió forintot, postai kifizetési utalvánnyal történik a kifizetés. Ezen belül 100 ezer forintig a postai kézbesítő házhoz viszi a kártalanítást.

§ 2,5 és 5 millió Ft között OBA Betétbiztosítási Kártyával

A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A betétesek a kártya aktiválását követően juthatnak hozzá az OTP Bank fiókjaiban, illetve készpénz kiadó automatáknál (ATM), vagy postai POS terminálokon keresztül a kártalanítási összeghez.

§ 5 millió Ft felett – a Takarékbank (mint kifizető ügynök bank) közreműködésével

Azon magánszemélyek, akiknek nettó – azaz a kamatjövedelem-adóval csökkentett – kártalanítási összege meghaladja az 5 millió forintot az OBA által küldött levélben megnevezett takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek kártalanítási összegről – ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett személyek (jogi személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, egyéb szervezetek) esetében az OBA összeghatártól függetlenül postai úton fog értesítést küldeni, hogy mely takarékszövetkezeti fiókot felkeresve férhetnek hozzá a követelésükhöz.

Az OBA a honlapján (www.oba.hu) részletes hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény megjelenik a Magyar Nemzet, a Népszabadság, a Zalai Hírlap, valamint a Kisalföld hétvégi számában, továbbá a Széchenyi István Hitelszövetkezet fiókjaiban kerül kifüggesztésre. Az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.