Milyen védelem vonatkozik a Revolut szolgáltatásait igénybe vevő ügyfelek pénzére?

– 2021. szeptember 30-án frissített információkat tartalmaz –

A Revolut Ltd. Nagy-Britanniában bejegyzett elektronikuspénz-kibocsátó intézmény. A Revolut-csoporthoz tartozik a Revolut Bank UAB-t, valamint a Revolut Payments UAB. 2018. év végén a Revolut Bank UAB Litvániában banki (hitelintézeti) működési, míg a Revolut Payments UAB ugyanott elektronikuspénz-kibocsátói, valamint pénzforgalmi tevékenységi engedélyt szerzett. Mindez az ügyfelek pénzének védelme tekintetében azt jelenti, hogy a litván bejegyzésű Revolut Bank UAB-nál elhelyezett pénzösszegekre a Revolut Bank UAB-tól független, az európai uniós szabályokon alapuló, litván betétbiztosítási rendszer védelme az irányadó. A Revolut Payments UAB-nak átadott pénzösszegek esetében az elektronikuspénz kibocsátásra vonatkozó európai uniós irányelv litván szabályai alapján egyéb garanciák érvényesek, amelyek a cég szabályszerű működése esetén állnak fenn. Egyéb garancia többek között, hogy az ügyfelektől átvett pénzt alacsony kockázatú eszközökben kell elhelyezni, vagy megfelelő biztosítással kell fedezni. Ez esetben tehát az ügyfélpénzek védelme alapvetően a cég szabályszerű magatartásán múlik, azt nem harmadik fél biztosítja. Ugyanakkor a brit bejegyzésű Revolut Ltd.-nek átadott pénzösszegek esetében az elektronikuspénz kibocsátásra vonatkozó brit szabályok alapján egyéb garanciák érvényesek. A Brexit okán a korábban Nagy-Britanniában is alkalmazott egységes európai uniós szabályok már nem szükségszerűen érvényesek a Revolut Ltd.-nek átadott pénzösszegekre.
Magyarországon szabályosan bejelentett módon, határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében már csupán két intézmény, a Litvániában bejegyzett Revolut Payments UAB, valamint a szintén Litvániában bejegyzett Revolut Bank UAB végezheti tevékenységét, a Revolut Ltd. ugyanis a Brexit után elveszítette határon átnyúló működési engedélyét.
Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelme nem vonatkozik sem a Revolut Ltd.-nél, sem a Revolut Payments UAB-nál, sem pedig a Revolut Bank UAB nál elhelyezett pénzekre, ugyanakkor a Revolut Bank UAB-nál elhelyezett pénzösszegek tekintetében a hazai betétbiztosítással egyenértékű, az európai uniós szabályokon alapuló, litván betétbiztosítási rendszer védelme az irányadó. A hazai betétbiztosítási rendszerről bővebben az OBA honlapján lehet tájékozódni. (https://www.oba.hu/)
A Revolut jelenlegi és leendő ügyfeleinek továbbra is érdemes ellenőrizni a szolgáltató pontos kilétét, tevékenységét, tevékenységi jogosítványát, a pénzösszegek szolgáltató részére történő átadásával vállalt kockázatok felmérése érdekében.

Budapest, 2021. szeptember 30.

Országos Betétbiztosítási Alap