Mennyi is az annyi? – Röviden az egyes betétbiztosítók vagyonáról, azaz a litván és a magyar betétbiztosítási rendszer vagyonának összehasonlítása

A litvániai székhelyű, itthon határon átnyúló hitelintézetként most induló Revolut Bank UAB betétbiztosításáról a napokban több információ is napvilágot látott.

Az Európai Unió tagországainak betétbiztosítói, így az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a litván betétbiztosító, a Deposit and Investment Insurance (DII) is főszabályként 100.000 eurónak megfelelő összegig biztosítja a betéteket. Ha egy hitelintézet engedélyét visszavonják, a betétbiztosítók elsősorban a saját felhalmozott vagyonukból igyekeznek a betéteseket kártalanítani.

Joggal merül fel a kérdés a banki ügyfelekben, hogy ha egy hitelintézet engedélyét visszavonják, lesz-e elég pénze a betétbiztosítónak a betétesek kifizetésére.

A betétbiztosítók a rendelkezésükre álló vagyonról rendszeresen adatot szolgáltatnak az Európai Bankhatóság (EBA) részére, így évente publikálásra kerül a betétbiztosítók rendelkezésére álló felhalmozott vagyona.

A lenti ábra jól mutatja, hogy az EBA legfrissebb statisztikái szerint az OBA rendelkezésre álló vagyona jelentősen meghaladja a litván betétbiztosítóét.

Forrás: EBA

Fontos tudni, hogy a betétbiztosítók nem csak az éppen aktuálisan rendelkezésükre álló, birtokukban lévő vagyonból teljesíthetik betétbiztosítói kötelezettségüket egy hitelintézet esetleges bezárása esetén. Az OBA egy esetleges kártalanítás esetén több forrásból is maradéktalanul biztosítani tudja a szükséges összeget. Az aktuálisan rendelkezésére álló vagyona mellett ugyanis a vonatkozó jogszabály alapján kölcsönt vehet fel, illetve kötvényt is kibocsáthat, melyekért az állam készfizető kezesként felel, valamint szükség esetén a Magyar Nemzeti Bank is áthidaló kölcsönnel segíti a betétesek kártalanításához szükséges összeg rendelkezésre állását.

 Az Európai Unió egyes országaiban ettől eltérő szabályokat alkalmazhatnak, eltérő lehetőségeket biztosíthatnak a betétbiztosítók számára egy hitelintézet esetleges bezárása esetén a szükséges források maradéktalan rendelkezésre állása érdekében. A Revolut Bank ügyfeleinek tehát érdemes alaposan tanulmányozniuk a litván intézményi és jogi keretrendszert, mert aki bankot választ, egyidejűleg védelmet is választ.

Budapest, 2021. szeptember 30.

Országos Betétbiztosítási Alap