Sajtóközlemény
Azonnal közölhető!

Megkezdi az OBA

a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását

(Budapest, 2014. január 24.) A mai nappal megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását. A kártalanítás során a betétesek – mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások – személyenként maximálisan 100 ezer eurónak megfelelő,  30 346 000 forint kártalanítást kaphatnak.

 

2014. január 23-ával a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását.

„A betéteseknek nem kell sorban állniuk, az OBA kártalanítása kapcsán ugyanis nincsen teendőjük. Egymillió forintig házhoz visszük a kártalanítást az e feletti összeggel rendelkezők kártyát kapnak, vagy megadott hitelintézeti fiókban rendelkezhetnek majd az összegről. A kártalanítás kifizetéséről szóló elszámolást az ügyfelek a következő napokban fogják postai úton megkapni.” – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

Az OBA a minél gyorsabb kártalanítás érdekében a kifizetést három csatornán keresztül végzi:

A kártalanítás módjai:

  • 1 millió Ft alatt – házhoz viszi a Posta

Postai kifizetési utalvánnyal azon magánszemélyek esetében, akik esetében a kártalanítás összege nem haladja meg az 1 millió forintot, a Posta házhoz viszi a kártalanítást.

  • 1-5 millió Ft között OBA Betétbiztosítási Kártyával történik

A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A betétesek névre szóló levélben kapnak tájékoztatást arról, hogy mikortól juthatnak hozzá az OTP Bank fiókjaiban, illetve készpénz kiadó automatáknál (ATM), vagy postai POS terminálokon keresztül a kártalanítási összeghez.

  • 5 millió Ft felett – kifizető ügynök bank közreműködésével
  • Magánszemélyeknek abban az esetben, ha a részükre járó nettó – azaz a kamatjövedelem-adóval csökkentett – kártalanítási összeg meghaladja az 5 millió forintot.
  • A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett személyek (jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, egyéb szervezetek) esetében.

Az OBA a holnapi napon hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény a Takarékszövetkezet fiókjaiban és honlapján, az OBA honlapján (www.oba.hu), továbbá a Magyar Nemzet, a Népszabadság, valamint a Vas Népe, a Zala Megyei Hírlap, a Petőfi Népe, Hajdú-Bihari Napló és az Észak-Magyarország napilapokban lesz látható. Az érdeklődők a mai naptól hívhatják az OBA kedvezményes tarifájú éjjel-nappali ügyfélszolgálatát a 40-918-918-as kedvezményes tarifájú számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

 

#          #          #

A szerkesztő figyelmébe:

OBA

Az EU területén bejegyzett hitelintézetekben elhelyezett bankbetéteket az alapítás országában létrehozott nemzeti betétbiztosítási intézmény biztosítja. 1993 óta minden, Magyarországon működési engedéllyel rendelkező hitelintézet (bank, takarékszövetkezet, hitelszövetkezet, lakástakarék-pénztár) köteles csatlakozni az OBA-hoz és csatlakozási, valamint éves díjat fizetni. A hazai bankrendszer stabilitását szolgáló OBA legfőbb feladata, hogy betétbefagyás esetén a felhalmozott vagyonából kártalanítsa a betéttulajdonosokat. A betétbiztosítás szabályait „Iránytű a betétbiztosításhoz” című ügyfél-tájékoztató kiadvány tartalmazza: http://www.oba.hu/hu/betetvedelem/iranytu.

OBA kártalanítás

Hitelintézet bezárása (köznyelvileg: csődje) esetén a kártalanításra jogosult betétesek részére az OBA 20 munkanapon belül kártalanítást fizet személyenként és hitelintézetenként összevontan, maximálisan 100 ezer euróig. A minden esetben forintban fizetett kártalanítás a befagyott betét tőke- és kamatösszegére egyaránt vonatkozik. A kártalanítás menetéről szóló rövid tájékoztató az OBA honlapján érhető el.

A kártalanítás menete: http://www.oba.hu/hu/betetvedelem/kartalanitas-menete

Kifizető ügynök bank

Az OBA több magyarországi székhelyű, kiterjedt fiókhálózattal rendelkező hitelintézettel kötött keretszerződést ügynök banki közreműködésre. Ez azt jelenti, hogy nagytömegű kifizetés esetén az ügynökbank(ok) kifizető funkcióval segíti(k) a kártalanítást. Az ügyfelek az ügynökbanknál rendelkezésükre tartott összeget felvehetik készpénzben, elhelyezhetik betétben vagy más megtakarítási termékben a banknál, avagy tovább utalhatják egy általuk megnyitott bankszámlára. Az ügyfélnek mindenképpen fel kell keresnie az ügynökbank valamelyik fiókját.