Tájékoztató

az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet betétesei számára

A kártalanítás megkezdése

A betétbiztosítási jogszabály (a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény) az OBA kártalanításának megkezdését, vagylagosan két jogi helyzet fennállásához köti:

a) a takarékszövetkezet végelszámolását megindító MNB-döntés, vagy

b) a felszámolást elrendelő bírósági végzésnek a Cégközlönyben való közzététele.

Amikor e két feltétel valamelyike bekövetkezik, az OBA a takarékszövetkezeti ügyféladatok alapján automatikusan elindítja a betétesek kártalanítási folyamatát.

Ezzel kapcsolatban a betéteseknek teendőjük nincs, mert a kártalanításról a helyi és az országos médián keresztül azonnal tájékoztatást fognak kapni az érintett betétesek.

Ezen felül, az OBA a kártalanítás pontos menetéről és a betéteseknek járó kártalanításról a kártalanítás megkezdését követően, a takarékszövetkezet nyilvántartásában lévő állandó lakcímre küldött személyre szóló tértivevényes levelében fogja tájékoztatni a betéteseket. A levélben lévő kifizetési elszámolás részletesen tartalmazni fogja az adott betétes biztosított megtakarításait (tőke és kamatrészeket), továbbá az érvényben lévő törvényi előírások alapján történő levonásokat (kamatadó, Eho).

A kártalanítás módja

Az OBA minden kártalanítás előtt megvizsgálja azon eljárásokat, amelyek révén a bezárt hitelintézet betétesei az EU-s előírás alapján legfeljebb 20 munkanapon belül kártalaníthatók a biztonság, gyorsaság és a kényelem hármas szempontrendszerét figyelembe véve.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet esetében az alábbi módokon fog zajlani a kártalanítás:

Magánszemélyek részére

1) 100 ezer forintig a postai kézbesítő házhoz viszi a kártalanítást.

2) 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik Postahelyen tudják felvenni az őket megillető kártalanítást.

3) 2,5 millió forint felett az OBA által küldött levélben megnevezésre kerül azon takarékszövetkezeti fiók, ahol az ügyfél rendelkezhet majd az őt megillető kártalanításról (lekötés, átutalás, vagy készpénzfelvétel).

Jogi személyek (vállalatok) részére

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók – a kifizetési elszámolás és az ahhoz mellékelt tájékoztató postai átvételét követően – a céges számlanyitás szabályai szerint – férhetnek hozzá a kártalanításhoz, a számukra kijelölt takarékszövetkezeti fiók felkeresése után.

Információ

A kártalanítás befejezéséig él a kedvezményes tarifával hívható OBA telefonos ügyfélszolgálati szám: 40-918-918, ahol minden egyedi kérdésre igyekszünk válaszolni.

Az ügyfeleket érintő, kártalanításról tudható minden fontos információt a honlapunk mellett megosztunk a Facebook oldalunkon is: https://www.facebook.com/Betetvedelem

Általános betétbiztosítási szabályokról a honlapunkon elérhető részletes kiadványunkat ajánljuk figyelmükbe: http://www.oba.hu/images/stories/downloads/iranytu/iranytu.pdf