Sajtóközlemény

Azonnal közölhető!


(Budapest, 2014. december 5.) 2014. december 8-tól kezdődik a Széchenyi Kereskedelmi Bank betéteseinek kártalanítására szolgáló 20 munkanapos időszak. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) maximálisan 30 705 000 forint kártalanítást fizet a betétesenként, függetlenül attól, hogy magánszemélyek, vagy vállalkozások.


2014. december 5-én a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását.

A betéteseknek nem kell sorban állniuk, az OBA kártalanítása kapcsán ugyanis nincsen teendőjük. A kártalanítás kifizetéséről szóló elszámolást az ügyfelek a következő napokban fogják postai úton megkapni. Az OBA a minél gyorsabb kártalanítás érdekében a kifizetést három csatornán keresztül végzi.


A kártalanítás módjai magánszemélyeknek

§ 1 millió Ft alatt – postai kifizetési utalvánnyal

Postai kifizetési utalvánnyal azon magánszemélyek esetében, akiknek a kártalanítási összege nem haladja meg az 1 millió forintot.

§ 1-5 millió Ft között OBA Betétbiztosítási Kártyával

Magánszemélyek a kártyát a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A betétesek névre szóló levélben kapnak tájékoztatást arról, hogy mikortól juthatnak hozzá az OTP Bank készpénz kiadó automatáinál (ATM), illetve fiókjaiban, vagy a postahivatalokban található POS terminálokon keresztül a kártalanítási összeghez.

§ 5 millió Ft felett – az OTP Bank fiókjaiban

Magánszemélyek az 5 millió forintot meghaladó kártalanítás felett az általuk kiválasztott OTP bankfiókban rendelkezhetnek.

Jogi személyek részére

Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók – a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvételét követően – az OTP Banknak az ügyfél által kiválasztott fiókjában vehetik fel a kártalanítás összegét.

Az OBA hirdetményt tesz közzé a kártalanításról. A hirdetmény a Széchenyi Kereskedelmi Bank fiókjaiban és honlapján, az OBA honlapján (www.oba.hu), továbbá a Magyar Nemzet és a Népszabadság napilapokban lesz látható. Az érdeklődők a mai naptól hívhatják az OBA kedvezményes tarifájú éjjel-nappali ügyfélszolgálatát a 40-918-918-as kedvezményes tarifájú számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.